Dăruirea de sine

Nu este deloc uşor să îi înveţi pe copii să împartă cu generozitate jucăriile atunci când se joacă împreună. Când unul ia o jucărie, o vrea imediat şi celălalt.

Este greu să îl înveţi pe un copil să fie el primul care renunţă în favoarea celuilalt, şi să nu o facă din slăbiciune, nici din teama de a nu-l supăra pe celălalt, de a nu-i pierde prietenia, şi nici pentru a câştiga el însuşi o altă favoare, ci pur şi simplu... din iubire.

Dăruirea trebuie să fie un act liber. Pentru a învăţa să dăruieşti trebuie mai întâi să înveţi să primeşti, să fii recunoscător pentru ceea ce îţi dăruiesc ceilalţi, în primul rând Dumnezeu, să ştii să spui cu bucurie „mulţumesc”. Să ne facem un obicei, un fel de joc din a găsi împreună cu copiii motive de bucurie, de recunoştinţă de-a lungul întregii zile... Iar în momentul rugăciunii de seară să ne aducem aminte împreună de toate bucuriile zilei, şi să Îi mulţumim lui Dumnezeu.

Îi învăţăm puţin câte puţin răbdarea atunci când le cerem să aştepte să terminăm de spălat vasele înainte de a le da un pahar cu apă, să termine toată mâncarea din farfurie înainte de a primi desertul. Îi învăţăm puţin câte puţin renunţarea de sine, la propriile plăceri şi dorinţe, atunci când nu adoptăm obiceiul de a le lua mereu când vin cu noi la cumpărături o ciocolată sau o bomboană.

Pentru ca dăruirea de sine să fie făcută în mod liber, copiii trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor. Realizarea iniţiativelor lor personale presupune din partea noastră acceptarea eventualelor greşeli, întârzieri. Să îi lăsăm să îşi pună în valoare talentele lor culinare sau meşteşugăreşti, indiferent cum va arăta mai apoi bucătăria, camera sau magazia. Elanul lor ne va permite mai apoi să îi învăţăm să îşi pună aceste talente în slujba celorlalţi.

O altă sugestie poate fi dăruirea către cei mai puţin favorizaţi ca noi a unor obiecte personale: o jucărie, o haină, alese dintre cele în stare bună, desigur, să nu profităm de ocazie doar pentru a ne debarasa de obiecte vechi sau care nu ne mai trebuie.

Atunci când copiii sunt mai mari, putem hotărî împreună cu ei efortul comun pe care să îl facem. Putem alege locul în care să dăm cu toţii o mână de ajutor: la o cantină a săracilor, la un orfelinat, la un azil de bătrâni, într-o asociaţie pentru copii cu deficienţe fizice sau psihice. Ori pur şi simplu la un bunic obosit, o mătuşă care locuieşte singură, un vecin bolnav...

În formarea personalităţii, ele valorează mult mai mult decât o excursie la munte sau petrecerea timpului într-un parc de distracţii.

Pe aceeaşi temă: